Üvegházat választotok? Ötletek és tippek hogyan válasz üvegházat

Kerti üvegházakat választ? Először is, valószínűleg szeretné tudni, hogy mire kell figyelni a választás során, hogy az üvegház egy ideig tartson, és ami a legfontosabb, hogy profitálhasson belőle. Akár kezdő, akár tapasztalt kertész vagy, a kerti üvegház kiválasztását mindig gondosan át kell gondolni. Létezik több fajta típus és méretben, amelyek nagyban kibővítik a választást, de egy kicsit nagyobb kihívást is jelentenek.

De semmit sem aggódjon miután elolvasta ezt a cikket, megtudhatja a választ a kérdések túlnyomó többségére. Elolvashatja a cikket teljes egészében, vagy csak kattintson a kereszteződésben érdekelt témára.

Kereszteződés:

  1. Hol és hogyan építsek üvegházat a kertben?
  2. Milyen formájú üvegházat válasszak - íves vagy klasszikus szögletes?
  3. Jobb a polikarbonát vagy az üveg üvegház?
  4. Milyen anyagból készül az üvegházszerkezet?
  5. Hogyan horgonyozhatok le egy üvegházat, hogy ne repüljön el az első vihar alatt?
  6. Mivel kell felszerelni az üvegházamat?
  7. Hogyan és mivel kell összeszerelni az üvegházat?

1. Hol és hogyan építsek üvegházat a kertben?

Az üvegház elhelyezkedése és mérete gyakran a kert által kínált lehetőségekből származik. A megfelelő termesztési feltételek biztosítása szempontjából kulcsfontosságú tényező az elegendő fény. A legnagyobb mennyiségű napzuhany rögzítéséhez tanácsos az üvegházat, nevezetesen a leghosszabb részét dél felé irányítani. Ugyanakkor szükséges, hogy az üvegház vagy annak részei ne legyenek árnyékban, hogy a lehető leghosszabb napig napfényt kapjanak.Ugyanezek az ajánlások vonatkoznak Önre is, ha faltól falig üvegházat (üveg/polikarbonát), az úgynevezett üvegházbővítést fontolgat. Ebben az esetben a ház falából sugárzó hőt is használhatja.

Tipp egy szomszédtól: Megoldja, hogy be kell-e jelentenie az üvegház építését a hatóságoknak? A jelenlegi feltételek az építési törvényben találhatók. Jelenleg nem kell jelentenie a legfeljebb 40 m2-es beépített területű és legfeljebb 5 méter magasságú télikerteket és üvegházakat. Ne feledje azonban, hogy egyes településeken az üvegház építését önkormányzati rendelet korlátozhatja vagy tilthatja. Így a legpontosabb információkat kaphatja a helyi építési irodában.

Vissza a kereszteződésre

2. Milyen formájú üvegházat válasszak - íves vagy klasszikus szögletes?

A hely és a elhelyezés kiválasztásával együtt meg kell gondolni az üvegházszerkezet alakját is. Az alapvető és ugyanakkor a leggyakrabban használt üvegházak közé tartoznak az íves és szögletes üvegházak, amelyek nyeregtetővel rendelkeznek (más néven A-vonalú vagy háromszög alakú üvegházak).

Jelenleg az első említett íves üvegházak népszerűbbek. Ezek akár 60% -kal tartósabbak a szerkezet aerodinamikai alakjának köszönhetően. Ezenkívül az üvegházi ív felülete szilárd polikarbonát lemezekből áll (mérete 6 x 2 m), amelyeket különösen viharok és erős széllökések során értékelni fog. Sok termelőnek új töltelékeket kellett keresnie A-vonalú üvegházához egy erős vihar után. Az íves üvegházakban jelentősen alacsonyabb a "elfújás" kockázata.

Az A-típus előnyeit már a telepítés során értékelni fogja . Az üvegházat gyakran egy dobozban szállítják, és az említett előny az üvegházak már vágott feltöltése. Íves üvegház esetén a felhasználónak magának kell vágnia az üvegház elülső részeit a mellékelt vágási terv szerint. Ezeket az alkatrészeket egy nagy vászonból vágják, de meg kell jegyezni, hogy egy kissé képzett építő gond nélkül képes megbirkózni a faragással. Egy klasszikus törő kés vagy szilárd olló elegendő a deszkák faragásához.

Másrészt az A-típusú tetővel rendelkező üvegház egyik leggyakoribb hátránya a növény magassági potenciáljának korlátozása - a nyeregtető lejtése miatt. Ezért meg kell gondolni, hogy mit akarsz termeszteni az üvegházban. Minden növényfaj esetében szem előtt kell tartani a "védőteret" - mind a felett, mind az alatt, mind egymás mellett kell lennie. Az "A-típusú" üvegház másik hátránya talán a merőleges falakon lévő fénytörés rosszabb lehet.

A két leggyakoribb forma mellett vannak más kevésbé gyakori minták is, mint például az L-alakú üvegházak, kerti pavilonok vagy viktoriánus üvegházak. Ez utóbbi téglalap alakú feldolgozásukban és tulajdonságaikban hasonlítanak a szögletes üvegházakra.

Ami a magasságot illeti, leggyakrabban két méter körül változik, ami a növények túlnyomó többsége mellett elegendő a termelők számára is. Ne feledje, mindig jó, ha van tartalék a feje felett, megkíméli magát a fején és a fájó nyakán lévő esetleges csomóktól.

Vissza a kereszteződésre

3. Jobb a polikarbonát vagy az üveg üvegház?

Vami zvolený tvar skleníku do značnej miery ovplyvňuje možnosť výberu výplne. Existujú dva varianty výplní skleníka - polykarbonát a sklo. U klasických hranatých skleníkov môžete vyberať z oboch variantov presklenia. U skleníkov oblúkových potom vychádza obmedzenie zo samotného tvaru, keď sklenené výplne nejde na rozdiel od polykarbonátových dosiek do guľatého tvaru.

Az üvegház választott alakja nagymértékben befolyásolja a töltőanyag kiválasztását. Az üvegházhatást okozó töltőanyagoknak két változata van: polikarbonát és üveg. A klasszikus szögletes üvegházak esetében mindkét üvegezési változat közül választhat. Az íves üvegházak esetében a korlátozás maga az alakból ered, amikor az üvegpanelek nem kerülnek kerek alakúak, ellentétben a polikarbonát lemezekkel.

Röviden mutassuk be a polikarbonátot (a PC rövidítéssel jelölve) A polikarbonát olyan szerves anyag, amelyet cellulóz, szén, só, földgáz és kőolaj kombinálásával állítanak elő. De ne aggódjon, minden polikarbonátból készült mellékelt lap egészségbarátnak minősül. Ennek az anyagnak az előnyei közé tartozik mindenekelőtt a nagy mechanikai szilárdság, mind alacsony, mind magas hőmérsékleten (-40 ° C és + 135 ° C között).

A polikarbonát kiváló hőszigetelő tulajdonságaival, jó fényáteresztő képességével és időjárásállóságával hozzájárul a sikeres termesztéshez. Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a nagyon kis súlyt is. Értékelni fogja, például az összeszerelés során. Éppen ellenkezőleg, a hátrányok között viszonylag nagy érzékenységet jelenthetünk a mechanikai jogsértésekre (hornyok), amelyek gondatlan kezeléssel fordulhatnak elő - például egy üvegház építése során. Jelenleg már szabványos, hogy a szállított polikarbonát lemezek egyoldalú UV-szűrővel vannak felszerelve.

Tipp egy szomszédtól: Javasoljuk, hogy a polikarbonát töltelékeket nyitott végükön zárja le, hogy megakadályozza a por és a szennyeződés bejutását az ujjakba, ami hosszú távú hatással lesz tisztaságukra és megjelenésükre. A polikarbonát bezárásához szellőzőszalagot használhat, amely lehetővé teszi a nedvesség kijutását az ujjakból, vagy szilikon műanyagból.A szilikon lélegzetelállítóan zárja az ujjakat, és nagyon hosszú élettartammal rendelkezik. A polikarbonát külső karbantartásához speciális mosószer vagy gyenge szappanoldat és puha ruhával használható

sklo-vs-polykarbonat

A polikarbonát kerti üvegházak töltőanyagai leggyakrabban 4 és 6 mm vastagságban kaphatók. De még vastagabb üvegezéssel is találkozhat. A lemezek vastagságának növekedésével az üvegház általános ellenállása az időjárási hatásokkal szemben is növekszik. Ugyanakkor nő a hőszigetelő tulajdonságok. Például a 6 mm-es polikarbonát körülbelül 20-30% -kal jobban szigetel, mint a szokásos 4 mm-es polikarbonát.Természetesen a 6 mm-es üvegezésű üvegház is drágább, nevezetesen körülbelül 20% -kal. Azonban nem mindig szükséges mélyebbre ásni a zsebébe. Ha nem hegygerinceken él, vagy nagyon igényes növényeket termeszt üvegházban, a 4 mm-es üvegezés változata gyakran több mint elegendő.

Emellett az üvegházakat, amelyek sok éven át a szlovák klasszikusokhoz tartoztak, leggyakrabban 4 mm-es változatban szállítják. Az üveg hátrányai közé tartozik a gyengébb hőszigetelő tulajdonságai és a jégeső vagy ütés okozta nagyobb érzékenység. Ezért a gyártók az üveg temperálásának lehetőségét is kínálják, vagyis növelik ellenállását (akár 5-ször), azonban az üvegház ára ebben az esetben majdnem megduplázódik. 

Tehát üveg vagy polikarbonát üvegház? Ha az eladott üvegházak népszerűségére és számára összpontosítunk, egyértelműen elmondható, hogy a polikarbonát töltelékek nemcsak nagyon népszerűek a szlovák kertészek körében, és az összes eladott üvegház több mint 90% -át teszik ki. A fennmaradó rész az említett üvegházakból vagy ponyvás üvegházakból és fóliafákból áll.Ezek azonban nagyon rosszul tartósak, és a ponyva szinte éves cseréje a tél és a viharok miatt sok tulajdonosot arra kényszerít, hogy hosszú ideig polikarbonát vagy üveg üvegházra váltson.

Vissza a kereszteződésre

4. Milyen anyagból készül az üvegházszerkezet?

További döntés vár rád a szerkezet anyagának kiválasztásakor. Az üvegházhatást okozó épületek legkelendőbb anyagai közé tartoznak az alumínium és acél profilok. Az alumínium profilok elsősorban könnyűségük, és könnyű kezelhetőségük miatt kiemelkednek az üvegház építése során. Az alumínium gyorsan levegővel borítja egy vékony alumínium-oxid réteggel, amely megvédi a fémet a további oxidációtól, korróziótól.Az anyag azonban megterheli az üvegház kis stabilitását és tartósságát. A könnyű alumíniumszerkezetet nagyon óvatosan kell rögzíteni egy szilárd alapra. A felhasználónak figyelnie kell a rosszabb időjárási viszonyokra is, amelyeket szó szerint "hullámozhatnak" az üvegházával.

A második említett változat az acélprofilok. Ezek a profilok többnyire horganyzottak, ami hozzájárul korrózióállóságukhoz és hosszú élettartamukhoz is. Az acél horganyzott profilokat leggyakrabban 1 mm vastagságban állítják elő. Az üvegezéshez hasonlóan nő az üvegház tartóssága és minősége. A szlovák piacon lehetőség van jocle (cső alakú) üvegházak beszerzésére is.Hogy még nem hallottad ezt a kifejezést? Ezek olyan profilok, amelyek hasonlítanak egy üreges és szögletes oszlopra - hasonlóan azokhoz, amelyek például a kerítésen vannak. A standard profilokhoz képest lényegesen tartósabbak.

Az ajánlatban az üvegházak színes építményei is megtalálhatók. Ez a már elképzelt típusú szerkezetek klasszikus bevonata. A színkezelés egy másik réteg, amely hozzájárul az üvegház védelméhez. A jobb minőségű üvegházakat ezután porégetésű lakkkal festik, amely természetesen UV-stabilizált, és nem veszíti el minőségét a napfény miatt.

Vissza a kereszteződésre

5. Hogyan horgonyozhatok le egy üvegházat, hogy ne repüljön el az első vihar alatt?

Az egyik leggyakoribb ügyfélkérdés, amellyel az évek során találkoztunk, kapcsolatos az üvegház lehorgonyzásával. Ismét két alapvető változat létezik, nevezetesen a talajhoz vagy a betonfalazathoz való rögzítés. 

A talajhoz való horgonyzás az üvegház vagy alsó részeinek földbe temetését vagy fúrását jelenti. Az íves üvegházak esetében a talajhoz való rögzítés az úgynevezett túlnyúló íves profilok eltemetésével történik. A klasszikus kézi földfúró vagy lapát segít egy lyuk fúrásában. Ezután egyszerűen töltse ki a lyukakat agyaggal, vagy hozzáadhat homokot és kavicsot a nagyobb stabilitás érdekében.

Az A-soros üvegházak azonban nem rendelkeznek profilokkal a temetkezéshez. Horgonyzásuk közvetlenül kijelölt horgonykészletekkel vagy földelő csavarokkal történik. Ugyanakkor a csomagban található, vagy ezekhez az üvegházakhoz fém alapot lehet vásárolni. Az alap az üvegház kb. 10 cm-es emelése mellett hozzájárul a talajhoz való könnyebb rögzítéshez. Sok talajhoz rögzített horgonyzókészlet esetében még az alap is elengedhetetlen eleme az egész üvegház megfelelő rögzítésének.

A második lehetőség az üvegház beton alapra történő rögzítése. Ez utóbbit gyakran például elveszett zsaluzatból hozzák létre. Ebben az esetben a rögzítést klasszikus sarokcsiszolóval kell levágni, majd az alapprofilt úgynevezett szögprofilok / vingles segítségével rögzíteni kell a beton alaphoz (gyakran nem csomag tartozék). Szögletes üvegházzal a helyzet valamivel egyszerűbb. Horgonyoza az üvegházat, talppal vagy anélkül, szögletes profilok segítségével, és kész.

ukotveni-skleniku

Tipp egy szomszédtól: Ha az üvegház megvásárlása vagy összeszerelése előtt betonalapot szeretne létrehozni, javasoljuk, hogy tudja  meg a pontos méreteket. Ezek leggyakrabban megtalálhatók az építési útmutatóban, vagy az üzlet személyzete elmagyarázza Önnek. Először is konkrét alapokat kell létrehozni, ha az üvegházzal együtt megvásárolta a telepítést, és az üvegházat ehhez az alaphoz kell rögzíteni.

Vissza a kereszteződésre

6. Mivel kell felszerelni az üvegházamat?

Ha már kiválasztotta a jövő üvegházát, akkor is gondolni kell a felszerelésére. Az alapvető tartozékok közé tartoznak mindenekelőtt a tetőtéri ablakok és polcok.

Annak ellenére, hogy az íves üvegházak sorai egy vagy két ablakkal vannak felszerelve az üvegház elején, ajánlatos az üvegházat tetőablakkal kiegészíteni a jobb szellőzés érdekében. A tetőtéri ablakot közvetlenül az üvegház építése során telepítheti, de a következő években nem jelent problémát hozzá vásárlás és a telepítés. Azonban már az üvegház megvásárlásakor ellenőrizze, hogy a szellőztető ablakokat értékesítik-e a modellhez. Sok üvegház tartozik a legkelendőbbek közé, de nem kínálnak tetőablakot. Ezek például a népszerű üvegházak Kyklop vagy Econom.

Tipp a szomszédtól: A tetőtéri ablakok ideális száma nincs meghatározva, de tapasztalataink szerint maximum 4 méter hosszú üvegházhoz 1 ablakot, majd 2 méterenként egy másik tetőtéri ablakot javaslunk.

stresni-okno-classic_1

Minden tetőtéri ablak manuális. Ez azt jelenti, hogy nyitásuk és bezárásuk szó szerint a kezedben van. Különösen a szabadságod  alatt függ a szomszédok és ismerősök segítségétől. A megoldás egy automatikus nyitó beszerzése. Ez utóbbi dugattyúval van felszerelve, amely a paraffin töltésnek köszönhetően reagál a hőmérsékletváltozásokra, és maga nyitja és zárja be az ablakot.A nyílás 16°C és 25°C között állítható. Hosszú ideig tartó használat vagy 7 ° C alá történő hőmérséklet (különösen télen) esetén ajánlatos a szétszerelt dugattyút száraz és meleg helyen tartani, hogy elkerülje a funkcionalitás károsodását.

Az ajánlat újdonságai az üvegház bejárati ajtóinak vagy ablakainak nyitói is. Ugyanazon az elven működnek, csak módosított kialakításuk van a megfelelő működéshez és függőleges helyzetben történő telepítéshez.

A súlyos zárazság időszakában, amely sok kertészet aggaszt, át kell gondolni az üvegház öntözési rendszerét is. A lehetőségek a vízkészlethez való hozzáférésen alapulnak. Ha inkább az esővizet hordóból szeretné vizet adni, a csepp öntözés megfelelő megoldás az Ön számára, amelyet automatikus kapcsolóval felszerelhet a saját öntözési intervallumok beállításához.Ha vizet szeretne használni a vízvezetékekből, még ez sem akadály, csak válassza ki a megfelelő öntözési típust. A vízvezetékek által létrehozott nagy víznyomásra kell tervezni.

prislusenstvi-skleniky

Az esővizet öntözésre az üvegházban gyűjtheti. Az üvegházban lévő csatornák segítenek ebben. Ez utóbbi a kialakítás miatt csak szögletes üvegházakhoz csatolható. Azonban előzetesen megtudja, hogy az ereszcsatorna-készlet a választott modell üvegházának része-e, vagy szükséges-e azt is megvásárolni.

Egyéb kiegészítők, amelyek kellemesebbé teszik munkáját és az üvegházban való tartózkodását, a polcok, asztalok,  és kézi kerti szerszámok. Ne felejtsük el a hőmérőket és a higrométereket, hogy biztosítsák a termesztés legjobb feltételeit.

Vissza a kereszteződésre

7. Hogyan és mivel kell összeszerelni az üvegházat?

Ha már megrendelt egy üvegházat, vagy akár már otthon is van, itt az ideje, hogy telepítse. Ha elkezdi összeszerelni maga, győződjön meg róla, hogy egy partnert keresen az építéshez. Az íves üvegház építéséhez javasoljuk, hogy legalább 2 napot tegyen félre. A konstrukció technikailag nem túl nehéz, azonban a szerkezet robusztussága miatt a polikarbonát vágása és mindenekelőtt a csavarok mennyisége viszonylag több időt igényel.A szögletes üvegházak esetében a telepítés egy kicsit kevésbé nehéz, mert az ablakpanelek már előre vágottak. A képzettebb egyének akár egy napon belül is képesek kezelni egy szögletes üvegház építését.

Hogy  hogyan kell folytatni az üvegház építését az összeszerelési utasításokból megtudja, az üvegház minden csomagjában megtalálható. Néhány kivételtől eltekintve a szállítás előtt elkezdheti az összeszerelésre való felkészülést. Online formában megtalálhatja őket a weboldal termékleírásában.

Fontos továbbá, hogy minden szükséges felszereléssel rendelkezzen a telepítéshez. Tényleg mindene megvan, amire szüksége van? Vessen egy pillantást az összeszerelés során használt eszközök listájára, amelyek az üvegház építése után sem vesznek el. Az alapvető szükséges felszerelés minden bizonnyal tartalmaz egy törő kést, egy fúrót, kombinációkat, létralépcsőket és egy szintet.Ha az üvegházat a földbe rögzíti, a munkát egy lapát és egy földfúró segíti. Ne felejtsük el az egészségét, és az éles profilok miatt használjon védőfelszerelést, különösen kesztyűt.

montaz-sklenik

Az üvegház kiválasztása nem tudomány, többé-kevésbé tanácsos alaposan átgondolni a fentieket, mielőtt megvásárolná. Ahogy rájöttél magadnak, nagyon sok lehetőség van, és lehetetlen csak egy vagy két legjobb üvegházat választani. Ha további kérdése van, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk a kapcsolatok segítségével - készen állunk arra, hogy professzionálisan és barátságosan segítsünk az üvegház kiválasztásában.

Vissza a kereszteződésre 

Üvegházak és tartozékaik egy helyen