Ügyfélszolgálat:info@jeza.hu

Az égéstermék-elvezetők típusai és helyes csatlakoztatása

blog-kourovody-HU

Ha már kiválasztotta az új kályhát, a következő lépés a kéményre való csatlakoztatás. Ehhez kéményre lesz szüksége. A füstcsövek vásárlása és bekötése, ha nem kéményseprő, nem éppen egyszerű dolog. Éppen ezért összeállítottunk Önnek néhány alapvető információt és tippet, hogyan kell eljárni az égéstermék-elvezetők kiválasztásánál.

Vastag falú vagy vékony falú füstcsövek 

A füstelvezetők kiválasztásakor választhatunk a jellemzően ezüst színű rozsdamentes (ún. vékonyfalú) és vastag falú acél égéstermékek közül. Ezek fekete korróziógátló festékkel vannak festve. A felhasznált anyagon és színen kívül a fő különbség, ahogy azt már a címke is sugallja, a fal vastagsága.

A vékony falú égéstermék-elvezetők falvastagsága tizedmilliméter (0,2-0,4 mm) nagyságrendben változik, míg a vastag falúké 1,5 mm-től felfelé. Ezek az adatok nagymértékben befolyásolják az égéstermék-elvezetők hőellenállását, így élettartamukat és biztonságukat.

1,5 mm vastag acél füstcső kb 400 °C égéstermék-hőmérsékletig ellenállnak, 2 mm vastag falú füstcső kb 1000 °C hőmérsékletig emelkedik.

Hogy képet adjunk, a füstgáz átlaghőmérséklete a füsttorkon (ahol a füstgáz elhagyja a kályhát) túl általában 300°C felett van. A maximális hőmérséklet, ha maximálisan használja a kályha, ezen a ponton lényegesen magasabb lehet. A vastag falú füstcső-elvezetőkbe való befektetés tehát elsősorban a biztonságba való befektetés. Ezért is nem talál kínálatunkban vékony falú égéstermékeket.

Ezenkívül a fekete füstcsövek sokkal alkalmasabbak a modern otthonok kandallóinak csatlakoztatására.

TIPP: Egy gyártótól vásároljon vastag falú füstcsöveket. Ugyanolyan színűek és árnyalatúak lesznek, és pontosan illeszkednek egymáshoz.

zapojene-kourovody

Válassza ki a megfelelő átmérőt

A füstcső méretét a kályha felső, hátsó vagy oldalsó kiömlésének átmérője szerint határozzuk meg (a perem átmérője leggyakrabban a termékrészlet paramétereknél található meg). A kiválasztott égéstermék-elvezetőknek meg kell felelniük ezeknek az adatoknak (például 150 mm-es kimeneti átmérőjű kályhához csatlakoztathat azonos átmérőjű füstcsöveket). A kályhakivezetők és így a füstcsövek leggyakoribb átmérői 120 mm, 130 mm, 150 mm vagy 160 mm.

Gyakori azonban az a helyzet, amikor a kályha kimenetének átmérője nem egyezik a kémény bejáratának (kéménycső) átmérőjével. Általában a kémény szélesebb, ezért az égéstermék-elvezetőt ki kell szélesíteni. Ezt az eltérést a szükséges méretű kéményszűkítővel tudja megoldani.

FIGYELEM: Az égéstermék-elvezető átmérőjének mindig növekednie kell vagy változatlannak kell lennie a kályha végétől a kémény bejáratáig. Nem fordítva. Ezt a problémát mindig szakemberrel (fűtőberendezéssel) oldja meg. Ügyeljen arra is, hogy az égéstermékek megfelelő távolságra legyenek az éghető anyagoktól (ajtók, műanyag ablakok, gerendák stb.). A szabvány szerinti minimális távolság 40 cm.

A kályhát kéményre csatlakoztatni nem tudomány...

Az alapvető paraméter a kémény típusa, amelybe a füstcsövet csatlakoztatjuk. Vagyis legyen szó tégla-, kerámia-, rozsdamentes acél- vagy tűzkerámia kéményről. Elvileg nem mindegy, hogy melyik kéményre csatlakoztatja a füstcsöveket, minden kéményváltozatot minden nehézség nélkül rá kell kötni a tűzhelyére, csak a bekötés nehézségében különböznek egymástól. Az égéstermék-elvezető csövek átmérője mellett ügyeljen arra, hogy a bekötéskor az égéstermékcső ne essen az áramlási irányába.

Csatlakozás a kémény típusok szerint:

  • Tégla vagy kerámia kémény

Ha nincs nyílás a kémény számára, akkor azt jelentős tartalékkal kell átvágni, hogy aztán a kályha csatlakoztatására egy úgynevezett kimenet lehessen készíteni.

  • Rozsdamentes acél kémény

A tűzhely csatlakoztatásának legegyszerűbb módja egy rozsdamentes acél kémény. Ha a kéménynél a füstcső átmérője pontosan megegyezik a kályha füstcsövével, akkor a kályhát közvetlenül a kéményre csatlakoztathatja. Ha a füstcsövek átmérője eltérő, használjon füstcső szűkítőt, és kész.

  • Samott tégla kémény

A samott tégla kéménynél a bekötés objektíve a legbonyolultabb az említett változatok közül. Másrészt, ha megfelelően választja a kéményhez vezető zsinóros ún. redukciót, akkor végül ez is komolyabb gondok és idegeskedések nélkül mehet végbe.

Az optimális megoldás a kályha csatlakoztatása a kéményhez a legrövidebb opcióval. Az ideális eset, ha a hátsó égéstermék-elvezetőt egy 25 cm-es csővel, aljzattal és rozettával közvetlenül a kéménybe kell csatlakoztatni. Természetesen, ha maga a kályha felépítése ezt lehetővé teszi. Ellenkező esetben a kályha felső vagy oldalsó kimenetét kell használni, például füstkönyök segítségével.

TIPP: A füstcső hossza a kályhához való csatlakoztatás előtt nem haladhatja meg a 2 m-t.

Az égéstermék-elvezető összeszerelésénél érdemes az éves megelőző tisztítás szükségességére is gondolni. Például egy könyök vagy egy tisztítónyílással ellátott cső segíthet. Így elkerülheti a kályha hosszan tartó lekapcsolásából fakadó kellemetlenségeket, és esetleg a füstgáz okozta nagy rendetlenséget, amely az egész helyiséget összezavarja.

A nagyobb áttekinthetőség kedvéért összeállítottunk egy listát az alapvető égéstermék-elvezető típusokról egy rövid megjegyzéssel.
(Az egyes képekre kattintva átirányítanak a megfelelő kategóriába)

szukitokegyenes-fustcsovekfustcso-pillango-szeleppelfustucso-konyok

atallithato-fustcso-konyok-atmeneti-idom

rozettafalihuvely

nyilassalcsokefe

JEZA csapat